شنبه ۷ اسفند ۱۳۹۵ | 2017 Saturday 25 February        |         آسا = آذربایجان سر ایران

متن خبر :

23آبان /14نوامبر روز جهانی دیابت ؛

بیماری دیابت نوعی اختلال در سوخت و ساز (متابولیسم) بدن

آسانیوز/میمنت حسن شاهی/: ديابت مليتوس (Diabetes Mellitus) كه با عنوان ديابت نیز شناخته می‌شود، تركيبي از دو كلمه ديابت و مليتوس می-باشد. كلمه ديابت از كلمه يوناني سيفون گرفته شده¬ است كه نشان‌دهنده‌ی دو ويژگی پُر ادراری و پُرنوشی در افراد مبتلا به ديابت می‌باشد.

بیماری دیابت نوعی اختلال در سوخت و ساز (متابولیسم) بدن
آبان ۱۹
۰۱:۲۹ ۱۳۹۵

واژه ملیتوس نیز از واژه­ای  لاتین، به ­معنای عسل گرفته شده است که نشان­ دهنده وجود قند در ادرار افراد دیابتی می‌باشد. دیابت یا بیماری قند، بیماری است که بر چگونگی استفاده بدن از گلوکز اثر می­گذارد.

بیماری دیابت نوعی اختلال در سوخت و ساز (متابولیسم) بدن به ­شمار می­رود که در آن یا انسولین به مقدار کافی در بدن وجود ندارد و یا انسولین موجود قادر نیست تا وظیفه خود را به درستی انجام دهد و در نتیجه به علت وجود مقاومت در برابر آن، میزان قند خون در فرد مبتلا بالا می‌رود.

انسولین هورمونی است که توسط سلول‌های بتا، واقع در پانکراس(لوزالمعده) که در بالا و پشت معده قرار دارد، ترشح می‌شود و وظیفه اصلی آن کاهش قند خون می­باشد. انسولین همانند کلیدی است که درب‌های ورود قند به سلول را باز می­نماید و اجازه ورود  گلوکز به سلول را فراهم می­نماید. از آن­جا که در بدن افراد مبتلا به دیابت، انسولین ساخته نمی­شود و یا به­طور صحیح عمل نمی­نماید، گلوکز نمی­تواند به­طور طبیعی وارد سلول گردد. در نتیجه این فرایند، سطح قند خون فرد افزایش می­یابد.

افزایش طولانی­ مدت قند خون، فرد را به عوارض دیابت مبتلا می­سازد. بالا بودن سطح قند خون در درازمدت باعث بروز عوارض در سیستم قلب و عروق، کلیه‌ها، چشم و سلسله اعصاب می‌گردد. گلوکز، قندی است که بدن به عنوان سوخت اصلی از آن استفاده می‌نماید و برای انجام فعالیت­های حیاتی به آن نیازمند می­باشد.

دو نوع اصلی دیابت با نام­های دیابت نوع ۱و دیابت نوع ۲ شناخته می­شوند.

دیابت نوع۱، ۱۰-۵% از موارد ابتلا به دیابت را به خود اختصاص داده است. در دیابت نوع ۱ پانکراس قادر به ساختن انسولین نمی‌باشد و هرچند بدن همچنان از طریق مصرف غذا، گلوکز دریافت می‌کند اما گلوکز دریافتی قادر به ورود به سلول­ها نمی­باشد. فرد مبتلا به دیابت نوع ۱ به دریافت انسولین از طریق تزریقات منظم نیازمند می­باشد. دیابت نوع ۲، ۹۵-۹۰% از کل آمار مبتلایان به دیابت را  به خود اختصاص می­دهد.

در دیابت نوع ۲ هرچند پانکراس همچنان به تولید انسولین ادامه می­دهد، اما ترشح آن کاهش یافته یا به درستی در بدن عمل نمی‌نماید. چرا که سلول‌ها نسبت به عمل انسولین مقاومت می­کنند و ظاهرا  دلیل اصلی این مقاومت چاقی و اضافه وزن می­باشد. از عوامل زمینه­ساز ابتلا به دیابت نوع۲ می­توان به مواردی چون: چاقی و اضافه وزن  به­ویژه در نواحی شکمی،  سابقه خانوادگی­ ابتلا به دیابت و نژاد، داشتن سن بالای ۴۵ سال،  سابقه به دنیا آوردن نوزاد با وزن بیش از ۵/۴ کیلوگرم، سابقه ابتلا به دیابت بارداری، عدم فعالیت بدنی کافی، بالا بودن چربی خون و فشارخون،  کیست‌های متعدد تخمدان و غیره اشاره نمود. پیش از ابتلا به دیابت نوع ۲، معمولاً افراد به شرایطی دچار می­شوند که در آن هیچ­یک از علائم مربوط به دیابت مشاهده نمی­گردد. به این حالت مرحله پیش دیابت گفته می­شود. در این حالت قند خون فرد بالاتر از میزان طبیعی می­باشد اما نه به میزانی که به­عنوان دیابت شناخته شود.

هم­ اکنون پزشکان بیش از گذشته بر تشخیص مرحله پیش دیابت به­عنوان راهی برای پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲ و همچنین عوارض ناشی از آن، از جمله مشکلات قلب و عروق، چشم و کلیه تاکید می‌ورزند.

پزشکان بر این باورند که این عوارض معمولاً پیش از آگاهی فرد از ابتلا به دیابت نوع ۲ آغاز می‌شود. پر ادراری وتکرر ادرار، احساس تشنگی و زیاد نوشیدن آب، احساس ضعف و پرخوری و کاهش بی­دلیل وزن می­تواند از نشانه­های ابتلا به دیابت به­شمار آید. این نوع از دیابت را می­توان با تغذیه مناسب وفعالیتهای بدنی روزانه کنترل نمود.

لازم و شایسته است که بیماران مبتلا به دیابت در برنامه تغذیه­ای خود مواردی چند را رعایت نمایند. از آن­جمله: تعداد وعده های غذایی را بیشتر و حجم غذایی که در هر وعده می خورند را کمتر نمایند، از آن­جا که بعضی از موادغذایی مانند نان بربری، نان تافتون، نان سنگک، لپه، عدس،  لوبیا قرمز،  لوبیا چیتی و ماش تاثیر کمتری در افزایش  قند خون دارند از این مواد غذایی بیشتر استفاده کنند، بعضی از موادغذایی مثل لواش ماشینی، باقلا سبز بدون پوست، هویج  و سیب­زمینی باعث بالا رفتن قند خون می­شوند و مصرف آن­ها در سبد غذایی باید به حداقل میزان ممکن کاهش یابد، از مصرف میوه­های بسیار شیرین مثل انگور، خربزه، و انجیر که دارای مقدار زیادی قند هستند اجتناب نمایند، به­ جای مصرف قند و شکر از خرما، کشمش و توت خشک به مقدار کم در برنامه غذایی روزانه خود استفاده کنند، ازخوردن غذاهای شیرین همچون  انواع شیرینی­ها، شکلات  و بیسکویت، شربت­ها و نوشابه های گازدار و آب میوه­های صنعتی که حاوی مقادیر  فراوان از مواد قندی می­باشند، خودداری کنند. ضروری است که در کنار رعایت موارد فوق، برای کنترل وزن و جلوگیری از ابتلا به اضافه وزن و چاقی، فعالیت بدنی مناسب و کافی نیز داشته باشند. حداقل ۳۰دقیقه پیاده روی روزانه به این افراد توصیه می­شود.

وجود دیابت از طریق آزمایش قند دو نوبتی، پیش از صرف غذا و به­صورت ناشتا و پس از صرف غذا، قابل تشخیص می­باشد. مراجعه منظم به پزشک متخصص جهت اطمینان از سلامت قلب و عروق، کلیه و چشم­ها در افراد مبتلا یا در معرض ابتلا به دیابت توصیه می­گردد.

۰ دیدگاه

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.

دوست دارید دیدگاه خودتون رو به اشتراک بزارید؟

نوشتن دیدگاه

نوشتن دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نمیشود.
لطفا با دقت پر کنید. *